Istoria Lossnay Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric Lossnay

Istoria Lossnay Mitsubishi Electric

Jumatatea anului 1960 a fost martora inventiei unui sistem de ventilatie revolutionar, cunoscut si sub denumirea de “Lossnay”. Observand o crestere uimitoare pe piata sistemelor de climatizare, Mitsubishi Electric a dezvoltat conceptul “Lossnay”, un sistem de ventilatie cu recuperare de energie, avand scopul de a reduce pierderea energiei in momentul procesului de ventilare in modul de racire sau incalzire. Dar ce altceva putem gasi intereseant la aceasta poveste? Spoiler: totul a inceput cu o “joaca de copii”.

Prin ochii unui copil

O dimineata rece de decembrie, anul 1968. In casa unuia dintre inginerii Mitsubishi Electric , fiica sa in varsta de 2 ani, se joaca cu paginile unui ziar local, modeland una dintre pagini in forma de cilindru. Tine una dintre deschizaturi deasupra gurii si sulfa aer prin aceasta, strigand: “E cald. Cald!”. Era extrem de amuzata – suflul sau duce caldura prin hartie catre mainile sale, facandu-le mai calde. Inginerul, privind joaca inocenta a fiicei sale, a realizat ceva maret: hartia are proprietati de conducere a caldurii. Joaca fiicei sale i-a aprins fitilul unei idei in capul sau- o idee care va duce la crearea unui nou, nemaivazut, sistem de ventilatie cu recuperare a energiei.

Inventia a primit numele “Lossnay” si Mitsubishi Electric a prezentat produsul publicului larg in anul 1970. Cererea pentru sistemele de aer conditionat era in crestere, in tandem cu economia in crestere a Japoniei, iar Mitsubishi Electric a simtit inca de la inceput ca aceasta crestere va aprinde si interesul pentru produse eficiente din punct de vedere energetic. “Lossnay” reprezinta primele eforturi de acest fel din domeniul HVAC, asadar, de ce este aceasta tehnologie atat de esentiala? Aparatele de aer conditionat mentin o temperatura confortabila atunci cand spatiul climatizat este sigilat de aerul exterior, dar acest lucru vine cu anumite provocari- avem nevoie de aer proaspat pentru a face spatiul locuibil. Prin natura sa, ventilatia vine la pachet cu pierderi de caldura. Acest lucru a creat nevoia unei tehnologii care sa mentina un aer interior confortabil, ventiland eficient spatiul.

O noua utilizare a hartiei

Lossnay functioneaza pentru a mentine confortul in timp ce, simultan, balanseaza nevoia de ventilare. Aceasta tehnologie reprezinta prima incercare de a incorpora proprietatile unice ale hartiei de conductor al caldurii.

Ventilatia utilizeaza, in mod normal, ventilatoare care elibereaza aerul viciat in exterior, dar, in principiu, aceste ventilatoare preia aceeasi cantitate de aer in interior precum cea pe care o elibereaza la exterior. Imagineaza-ti ca folosesti un aer conditionat in timpul verii- ventilatia lasa aerul rece din interior sa scape si aduce aerul cald din exterior in incapere. Dar atunci cand ventilezi o incapere cu ajutorul Lossnay, schimba caldura si izoleaza “golul” dintre temperatura aerului proaspat din exterior si dintre aerul viciat din interior: un sistem care este cunoscut sub denumirea de ventilatie cu recuperare de energie.

Deci, cum poate cineva sa mentina o temperatura constanta in timp ce aduce aer proaspat din exterior? Aceasta este specialitatea Lossnay. Lossnay faciliteaza simultan un schimb de caldura in timp ce aduce aer proaspat din exterior si il da afara pe cel viciat. Lossnay Core joaca un rol vital aici: facut din hartie special procesata, “Lossnay Core” filtreaza aerul exterior pentru ca tu sa poti beneficia de cea mai buna calitate a aerului. Pe masura ce fluxurile de aer se incruciseaza in interiorul aparatului, proprietatile hartiei din interior permite un schimb de caldura si umiditate intre cele doua fluxuri. Acest lucru inseamna ca aerul adus in spatiu este mai aproape de temperatura din interior.

Mitsubishi Electric Lossnay core

Aer Proaspat, Peste tot

Totusi, puterea Lossnay nu se afla doar in utilizarea proprietatilor hartiei pentru a facilita ventilatia in timp ce pastreaza un mediu confortabil in camera; alegand implementarea acestui tip de sistem puteti avea parte de o multime de alte beneficii. Spre exemplu, Lossnay reduce necesarul de consum energetic pentru climatizarea de zi cu zi, reducand semnificativ costurile de operare ale cladirii in comparatie cu sistemele de ventilatie standard.

Lossnay a marcat a 50-a aniversare in anul 2020 si acum putem gasi aceasta tehnologie revolutionara in locuinte, cladiri de birouri, fabrici, dar cea mai notabila utilizare a acestei tehnologii este in Japonia, acolo unde Lossnay se face remarcat in structuri guvernamentale, statii de tren si in cele mai notabile cladiri zgarienori. Tehnologia sa sofisticata a primit recunoastere la nivel global, cu peste 7 milioane de unitati livrate in incojurul lumii.

Joaca unui copil cu peste jumatate de secol in urma, a fost scanteia acestui sistem de ventilatie revolutionar, iar doua elemente vitale au propulsat aceasta crestere- inovatia tehnologica si analizele dedicate asupra necesitatii pe piata. Pozitia sa ca pilon principal al marcii Mitsubishi Electric reflecta o mostenire: un spirit de intreprindere si dezvoltare vechi de 50 de ani, care continua dramatic pana in prezent.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *