Cum alegem aparatul de aer conditionat potrivit nevoilor noastre?

Cum alegem aparatul de aer conditionat potrivit nevoilor noastre?

Cred ca cu totii ne-am dat seama pana acum de faptul ca, de la an la an, temperaturile exterioare sunt din ce in ce mai extreme iar viata fara un aparat de aer conditionat nu mai este posibila. Asadar, apare prima noastra problema, cum aleg aparatul de aer conditionat perfect?

Cu atat de multe modele de aparate de aer conditionat pe piata de climatizare, este foarte usor sa ne simtim putin depasiti si sa facem o alegere gresita in ceea ce priveste aparatul perfect pentru noi. Atunci cand ne dorim sa achizitionam un aer conditionat pentru locuinta sau biroul nostru, trebuie mereu sa tinem cont de anumiti factori foarte importanti pe care ii voi enumera in continuarea acestui articol:

Suprafata locuintei/ biroului

Foarte multi dintre noi suntem covinsi ca, un aparat de aer conditionat amplasat in centrul locuintei noastre, va transforma intregul spatiu intr-o oaza de comfort. Noi suntem aici sa va spunem ca acest lucru este gresit si ca aceasta incercare v-a fi destinata esecului.

Cea mai recomandata schema de climatizare este climatizarea „camera cu camera”. Ce putem noi intelege prin acest lucru este faptul ca, pentru a mentine o temperatura optima in locuinta sau spatiul nostru de lucru, trebuie sa instalam cate un dispozitiv in fiecare incapere pe care o dorim climatizata corespunzator.

Un alt impediment care ne-ar putea sta in cale este capacitatea dispozitivelor. Foarte frecvente sunt situatiile in care o persoana alege sa achizitioneze un echipament subdimensionat pentru locuinta sa, acest lucru va rezulta prin incapacitatea acestuia de a face fata unei climatizari optime si bineinteles, nemultumirea noastra ca ne aflam in continuare in aceeasi situatie ca inaintea achizitionarii dispozitivului.

Cu cat suprafata pe care incercam sa o climatizam este mai mare, cu atat numarul de BTU va creste. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca, incercarea de a climatiza o locuinta cu 2, 3 sau mai multe camere sau un spatiu comercial cu un aparat de  18000-24000 BTU va avea drept efect racirea inegala a camerelor deoarece aerul rece nu va fi distribuit egal in toate incaperile.

Asadar, cea mai buna alegere atunci cand ne dorim climatizarea unei locuinte cu mai multe camere sau unui spatiu comercial, trebuie sa ne orientam catre achizitionarea mai multor dispozitive de tip mono-split cu putere mai mica sau achizitionatea unui muti-split.

Pozitionarea aparatului de aer conditionat 

Atunci cand achizitionam un aparat de aer conditionat, exista cateva elemente de care trebuie sa tinem cont in amplasarea acestuia in locuinta noastra precum:

  • In cazul unei locuinte mai mici sau unui aparat de tip mono split, aparatul ar trebui pozitionat intr-o zona de intersectie, precum un hol, pentru a permite fluxului de aer sa fie distribuit uniform in toate zonele locuintei noastre.
  • In cazul unei locuinte cu mai mult de 2 camere sau unui spatiu comercial, trebuie sa achizitionam cel putin 2 sau mai multe unitati interioare, orientate inspre cele mai expuse spatii, spre usile de acces, favorizand circulatia aerului.
  •  Dispozitivul trebuie montat cat mai aproape de tavan fara a-l orienta catre zonele in care petrecem foarte mult timp.
  • Atunci cand ne dorim amplasarea aparatului in dormitor, trebuie sa avem in vedere pozitionarea acestuia in asa fel incat sa nu fie orientat inspre pat.
  • Aparatele de aer conditionat nu trebuie montate pe peretii care se afla in bataia directa a soarelui deoarece conumul energetic va creste considerabil
  • Trebuie evitata pozitionarea acestora in aproperea zonelor cu surse de caldura precum bucataria.

Performanta energetica

Performanta energetica a aparatului de aer conditionat este printre cei mai importanti factori de care trebuie sa tinem cont atunci cand achizitionam un aparat de aer conditionat.

Trebuie sa ne orientam mereu dupa valorile SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio for cooling) si SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio for heating). Acestea reflecta consumul real de energie al echipamentelor si masoara consumul anual in cazul utilizarii tipice de zi cu zi.

In tabelul de mai sus putem regasi felul in care este atribuita clasa energetica in functie de coeficientii de performanta SEER si SCOP. Cu cat valoarea SEER si SCOP este mai mare, cu atat clasa energetica este mai ridicata. 

Functiile aparatului de aer conditionat

Majoritatea aparatelor de aer conditionat au functii clasice precum racire, incalzire sau ventilatie, dar, in epoca digitalizarii este foarte important sa profitam de toate functiile avansate care ne sunt oferite. In primul rand, una dintre cele mai populare functii este interfata wi-fi care ne permite sa controlam dispozitivul prin intermediul unui smartphone.

Alte functii importante sunt: functia de auto-diagnoza, echipamentul retine toate anomaliile si erorile de functionare, functia de selectare a treptelor de viteza, filtrele ce indeparteaza microbii si alergenii din aer si reduerea nivelului de umiditate. 

Nivelul de silentiozitate

Atunci cand alegem un aparat de aer conditionat, nivelul de zgomot trebuie sa fie una dintre caracteristicile dupa care ne orientam. Nivelul de zgomot variaza in functie de treapta de viteza pe care functioneaza dispozitivul sau in functie de capacitatea acestuia. Trebuie intotdeauna sa luam in calcul nivelul de dBA atunci cand alegem sa achizitionam un aparat de aer conditionat, mai ales daca acesta se va instala, spre exemplu, intr-un dormitor.

TORN HVAC SOLUTIONS

Dupa toate cele prezentate anterior, noi, echipa Torn Hvac Solutions am selectat cele mai potrivite echipamente de climatizare pentru clientii nostrii. 

SC Torn Hvac Solutions SRL este dealer Mitsubishi si Daikin de mai bine de un deceniu, inscriindu-se pe lista restransa a celor mai sigure si de incredere companii din Romania (doar 4% din totalul companiilor). Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti si Coface Romania au acordat companiei Torn Hvac Solutions certificatul de performanta in domeniul afacerilor Excellent SME.

Torn Hvac Solutions ocupa locul intai la nivel national in topul vanzarilor de aparate rezidentiale Mitsubishi Electric si de pompe de caldura aer-apa Zubadan-Ecodan. De asemenea, Torn Hvac Solutions se mandreste cu locul al doilea in clasamentul general al vanzarilor de echipamente de climatizare Mitsubishi Electric.

Asadar, va asteptam pentru a alege impreuna sistemul de climatizare potrivit nevoilor dumneavoastra. 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *