Cum să alegi aparatul de aer condiționat

Cum să alegi aparatul de aer condiționat

Alegerea unui aparat de aer condiţionat nu este atât de uşoară mai ales când te confrunţi cu o mulţime de termeni  tehnici, dar şi cu nenumărate mărci.

Alege aer conditionat inverter!

Este important sa alegi un aparat de aer conditionat inverter. Un sistem de aer condiţionat cu #inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de #răcire şi #încălzire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelurile confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, inverterul garantează menţinerea ei constantă.

La achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat este bine să ai în vedere câteva criterii. Unul dintre acestea este capacitatea echipamentului care este exprimată în BTU/h (abreviere de la British Thermal Unit) şi se referă la puterea de răcire (sau încălzire) a aparatului. Dacă vrei să îţi montezi aparatul în dormitor, un aparat de 9.000 #BTU este suficient, dacă vrei să îl montezi în sufragerie poţi să alegi unul de 12.000 BTU. Există aparate şi de puteri mai mari precum  18.000 si 24.000 BTU/h,  pe care le puteți alege folosind  filtrul de  capacitate și suprafața.

Numarul de BTU depinde în principal de suprafața și destinația încăperii. Tabelul de mai jos oferă valori medii de suprafață în funcție de BTU.

BTU                        Locuințe                               Birouri și spații comerciale

9000                       18-25 mp                             14-22 mp

12000                    24-35 mp                             20-30 mp

14000                    28-45 mp                             24-36 mp

18000                    40-50 mp                             33-40 mp

22000                    60-70 mp                             40-50 mp

Un alt aspect foarte important de care trebuie să ţii cont este nivelul de zgomot. Această caracteristică este specificată în decibeli (dB) separat atât pentru unitatea interioară cât şi pentru cea exterioară şi evident este bine să aibă o valoare cât mai mică, pentru un confort optim.

Eficienţa funcţiei de răcire (SEER) – Rata de eficienţă energetică sezonieră (SEER) indică eficienţa energetică a funcţiei de răcire. Aceasta se calculează pe baza mai multor măsurători la sarcină parţială, conform regulamentului referitor la Etichetarea energetică. Cu cât valoarea SEER este mai mare, cu atât produsul este mai eficient.

Eficienţa funcţiei de încălzire #SCOP – Coeficientul sezonier de performanţă (SCOP) indică eficienţa energetică a funcţiei de încălzire. Aceasta se calculează prin analogie cu #SEER. Cu cât valoarea SCOP este mai mare, cu atât produsul este mai eficient.

Tehnologia INVERTER este aplicată cu succes în realizarea sistemelor de aer condiționat, fiind abordată de numerosi producători de renume, cum ar fi  #DAIKIN, #MITSUBISHIELECTRIC, etc.

Intr-un sistem tradițional (on-off) de aer condiționat, compresorul trece prin două stări: funcționare la capacitate maximă sau stagnare. Cu alte cuvinte, acest tip de compresor va funcționa la capacitate maximă, de la momentul pornirii, pănă la momentul în care temperatura din încăpere ajunge la nivelul dorit, atunci cănd acesta se va și inchide. Această pornire și oprire periodică a compresorului este, de fapt, răspunzătoare pentru consumul ridicat de energie electrică.

Pe de altă parte, într-un sistem de aer condiționat care are la bază tehonologia INVERTER, temperatura în încăpere este reglată fără a fi necesară oprirea și repornirea periodică a compresorului. Compresorul funcționează la o viteză variabilă, care permite un consum adaptat de energie la necesitățile de temperatura din camere. Astfel, acesta nu se oprește, doar viteza de funcționare a acestuia este ajustată automat în funcție de necesități. Într-un sistem de aer condiționat INVERTER, compresorul funcționează la capacitate maximă până când temperatura este adusa la un nivel optim, dupa aceea, viteza acestuia fiind diminuată automat.

Avantajele tehnologiei INVERTER la aer conditionat

1. Fiabilitate crescuta in timp. Datorită faptului că sunt evitate pornirile și opririle repetate, mecanismele și piesele din interior sunt mult mai puțin solicitate într-un aparat de aer condiționat cu INVERTER, spre deosebire de unul tradițional.

2. Scăderea consumului de energie electrică. Prin tehnologia INVERTER se evită pornirea și oprirea repetata a compresorului, fapt care generază un consum ridicat de energie. Efortul financiar suplimentar la achizitia unui aparat de aer condiționat cu INVERTER este în scurt timp recuperat datorită cheltuielilor semnificativ diminuate la facturile de energie electrică. Datorită tehnologiei INVERTER, foarte multe aparate de aer condiționat ajung la un consum foarte mic de energie.

3. Funcționare silentioasă. Pe lângă faptul că sunt mari consumatoare de energie, pornirile și opririle repetate produc și foarte mult zgomot, care este resimțit atât în interior, cât și în exterior, în locuințele învecinate, mai ales dacă acestea sunt relativ apropiate. Compresorul în tehnologia INVERTER este semnificativ mai silențios.

Chiar dacă prețul de achiziție al unui aparat de aer condiționat bazat pe tehnologia INVERTER este mai ridicat în raport cu unul tradițional, diferența de cost este amortizată într-un timp relativ scurt, prin scăderea cheltuielilor cu energia electrica.

Ca și agent frigorific în aparatele de aer condiţionat se folosesc fluorocarburi, ca freonul, care are proprietatea de a-și schimba ușor starea din gaz în lichid (și invers), asigurând astfel caracteristicile necesare pentru răcire, încălzire şi absorbţia căldurii.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, suntem siguri că ești gata să alegi cel mai bun aer condiționat.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *