Pompele de caldura, o alternativa ecologica la incalzirea traditionala

Pompele de caldura, o alternativa ecologica la incalzirea traditionala

Pentru ca extrage caldura din natura, din aer, apa si pamant, sistemele cu pompe de caldura sunt o alternativa ecologica la incalzirea traditionala. Ele sunt solutia ideala pentru reducerea impactului asupra mediului. Pentru a economisi la facturile de energie electrica si bineinteles pentru confortul dumnevoastra, daca alegerea pompei de caldura potrivite se face corespunzator.

Montarea unei pompe de caldura prezinta mai multe avantaje atat pentru cladirile noi cat si pentru cele renovate.

Bineinteles, pompa de caldura detine o tehnologie interesanta in fiecare context, deoarece ea furnizeaza atat caldura, ar rece si producere de apa calda menajera printr-un singur sistem centralizat. Altfel spus, pompa de caldura reprezinta centrul unui singur sistem inteligent care nu tine cont de sezonalitate.

Transferand caldura de la o sursa regenerabila, energia consumata va fi semnificativ mai mica decat caldura care este produsa.

Utilizarea pompei de caldura ca singur sistem din locuinta va permite sa minimizati consumul de energie primara, spre deosebire de sistemele traditionale care au emisii poluante mari in atmosfera.

Avantajele nu se termina, instalarea acestei tehnologii consimtiind la o crestere a clasificarii energetice a cladirii si a valorii imobilului.

Care sunt criteriile pentru alegerea pompei de caldura potrivite ?

Recomandam interventia unui proiectant care sa evalueze conditiile climatice ale mediului si cladirii pentru a alege solutia potrivita casei dumnevoastra. Este foarte important dimensionarea corect prin identificea dimensiunii si capacitatii  termice in concordanta cu conditiile de proiectare si nevoile clientului.

Tehnologia acum a evoluat si in prezent nu mai este necesar sa se combine cu un boiler. Evident, acest concept nu mai este valabil daca pompa de caldura este subdimensionata sau are performante sub necesarul de caldura calculat.

…Daca vorbim despre cladiri noi ?

Pentru cladirile noi este mult mai simplu pentru ca intra in joc legislatia actuala si directivele europene. Acestea impun obligatia de a produce o parte a energiei termice si electrice folosind surse regenerabile.

Citez decretul legislativ 28/2011 (transpunerea Directivei Europene 28/2009) care impune anumite limite pentru clădirile noi referitoare la producerea de energie pentru încălzire, răcire și producerea de apă caldă menajeră destinată satisfacerii nevoilor clădirii.

Mai exact 50% din consumul așteptat de apă caldă menajeră și 50% pentru serviciile locuinței (încălzire, ACM și răcire).

Acesta este un mare avantaj pentru pompele de căldură. Acestea fiind clasificate printre soluțiile centrale bazate pe surse regenerabile se încadrează pe deplin în cotele decretului.

Utilizatorii constientizeaza corect beneficiile generate?

Raspunsul in acest caz este larg si variat. Asistam la o schimbare culturala, exista interlocutori foarte sensibili la conceptul de economisire a energiei si durabilitate a mediului. Acestia sunt proactivi in solicitarea unor tehnologii inovatoare precum pompa de caldura.

Cu toate acestea, inca exista o portiune de utilizatori care apeleaza la instalatorul lor de incredere. Acesta nu este mereu capabil sa scoata la iveala toate beneficiile si avantajele. In final, cea mai simpla si cea mai ieftina solutie este cea castigatoare.

In ultimii ani am fost martorii unei cresteri substantiale in producerea de pompe de caldura: ceea ce inseamna o piata mult mai larga de oferte pentru solutii eficiente.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *