Pompele de caldura aer-apa se incadreaza in normele Uniunii Europene

Pompele de caldura aer-apa se incadreaza in normele Uniunii Europene

La nivel mondial, oamenii incep sa constintizeze mai mult nevoia planetei de a reduce impactul asupra mediului. Iar in ultimii ani s-au luat numeroase masuri si s-au impus diverse directive astfel incat de-a lungul vietii unui om, mediul in care traieste si actiunile lui zilnice sa nu mai afecteze mediul inconjurator.

In ceea ce priveste sistemele de incalzire destinate atat spatiilor comerciale cat si celor  rezidentiale, in urma cu cativa ani, Uniunea Europeana a emis o Directiva prin care etichetarea sistemelor ca fiind ecologice sa fie facuta dupa cateva criterii bine stabilite. Usor usor, statele memebre au inceput sa dezvolte programe prin care sa sustina financiar o parte din investitia necesara pentru inlocuirea sistemelor de ardere traditionale cu o pompa de caldura aer-apa si nu numai.

Mai jos va vom prezenta cateva din criterile enumerate de Comisia Europeana in 2007 :

Criteriile Ecologice si scopul lor:

Scopul este simplu, reducerea impactului asupra mediului pe care il are fabricarea si utilizarea pompelor de caldura. O parte din scopurile ecologice impuse de Uniunea Europeana ar fi:

1. Eficientizarea incalzirii si racirii cladirilor.

2. Reducerea impactului asupra mediului.

3. Reducerea sau prevenirea riscurilor pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor legate de utilizarea substantelor periculoase.

Cum se evalueaza acestea?

Organelor competente li se recomanda punerea in aplicare a sistemelor recunoscute de gestionare a mediului, precum EMAS sau ISO 14001.

In plus, testele de laborator privind nivelul zgomotului si randamentul trebuie sa respecte conditiile generale in conformitate cu standardul EN-ISO/IEC 17025 :2005.

Coeficientul de performanta (COP) reprezinta raportul dintre puterea de incalzire si consumul de energie electrica pentru o sursa si temperatura data.

Rata de eficienta energetica (REE) reprezinta raportul dintre puterea de refrigerare si consum de energie electrica.

Pentru a putea trece de normele Uniunii Europene, aceasta impune ca Eficienta unei unitati de pompa de caldura sa depaseasca COP-ul valoarea de 3.1 pentru o temperatura de iesire de 35 grade si 2.6 pentru o temperatura de iesire de 45 grade.

De asemenea, se aplica conditii asupra eficientei functiei de racire(REE) si a agentului refrigerant, a zgomotului si metalelor grele ignifuge. Nu sunt acceptate pentru a fi folosite la pompele de caldura materiale precum cadmiul, plumbul, mercurul, Cromul 6+, bifenilul polibromat.

Ce trebuie sa stiti inainte de a achizitiona o pompa de caldura etichetata ecologic :

  1. Functionarea eficienta a unei pompe de caldura trebuie sa fie asigurata doar daca sistemul este adecvat necesitatilor de incalzire sau racire al cladirii si zonei climatice in care va fi instalat.
  2. Consultanti intotdeuna un instalator calificat si solicitati completarea prezentei fise inainte de cumpararea produsului.
  3. Eticheta ecologica UE se acorda acelor modele de pompe de caldura care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, trebuie sa aiba cel mai scazut impact asupra mediului.
  4. Pentru reducerea pierderilor de caldura, in cazul in care cladirea in care locuiti este construita cu mai mult de 10 ani in urma, cel mai eficient ar fi sa imbunatatiti inainte izolatia, inainte de achizitionarea unei pompe de caldura.

Avand in vedere toate cerintele Uniunii Europene pentru a eticheta o pompa de caldura ca fiind ecologica, putem sustine cu tarie si cu documente de la producator, ca pompele de caldura Mitsubishi Electric Ecodan si Daikin Altherma au trecut de toate rapoartele si normele impuse. In prezent sunt incadrate ca pompe de caldura ecologice, aducand pe piata echipamentelor HVAC o multitudine de optiuni de alegere.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *